Składniki:
- 500g mięsa (ja używam karkówki)
- 3 marchewki
- 0,5 pietruszki
- 500g mąki
- 125g margaryny
- 4 żółtka
- 2 jaja
- 50g droższy
- 250ml kwaśnej śmietany
- ziele angielskie
- liście laurowe
Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty. Następnie dusimy je w 0,5 szklanki wody wraz z marchewką i pietruszką pokrojoną w talarki oraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez około 90minut. Po tym czasie należy mięso i warzywa zmielić. Dodajemy jajka i przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
Żółtka ucieramy (drewnianą gałką w misce) z 1 łyżeczką cukru i śmietaną. Dodajemy mąkę i rozpuszczoną margarynę. Na końcu dodajemy rozczyn z drożdży (w rondelku podgrzewamy 2 łyżki mleko, dorzucamy drożdże i łyżeczkę cukru, na koniec dodajemy łyżeczkę mąki). Wszystko razem ugniatamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na szerokie paski ok. 8cm. Na środek paska łyżeczką nakładamy farsz. Zawijamy pasek i zlepiamy brzeg. Brzeg można posmarować białkiem by się lepiej trzymał. Kroimi na małe kawałki (3-5cm). Kładziemy na blachę i pieczemy 0,5h w 180-200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz